Förbundsstämma med agenda för framtiden och nya förtroendevalda

• Val av förbundsstyrelse med Linda Ingvarsson som ny förbundsordförande. • En strategisk agenda med fem prioriterade områden för Nämndemännens Riksförbund de kommande åren. Det var ett par av besluten när ett sextiotal ombud från nämndemannaföreningar över hela landet samlades till förbundsstämma i Uppsala den 25–26 maj.

Att nämndemän är engagerade och debattglada personer råder det ingen tvekan om.Trots försommar och syrefattig konferenssal var det många ombud som ville göra sin röst hörd på stämman.

I sitt öppningstal sammanfattade avgående förbundsordförande Stefan Blomquist arbetet i förbundet de två åren sedan förra stämman. Åren har präglats av ett förstärkt opinionsbildningsarbete, både medialt och genom kontakter med politiker och myndigheter. Hemsidan har uppdaterats och det nya medlemssystemet som beslutades av stämman 2022 har införts.

– En organisation som inte utvecklas går bakåt, konstaterade Stefan Blomquist och berättade att antalet medlemmar nu är 3 000, en ökning sedan förra stämman med cirka 300.

VÄLKOMMEN TILL UPPSALA

Efter att Magnus Åkerman, andre vice ordförande i Uppsala kommunfullmäktige, hälsat välkommen vidtog stämmoförhandlingar.

Till ordförande för stämman valdes Nicholas Nikander, före detta kommunalråd i Huddinge. Det var fjärde stämman i rad han höll i ordförandeklubban.

Stämman godkände verksamhetsberättelserna för 2022 och 2023 och den avgående förbundsstyrelsen beviljades ansvarsfrihet.

NY FÖRBUNDSSTYRELSE

En viktig punkt på dagordningen var val av ny förbundsstyrelse.Valberedningen presenterade sitt förslag, och betonade att de hade lagt ett pussel med nominerade för att forma ett lag med rätt kompetens och med personer som har tid och kraft för det krävande arbete som ett förbundsstyrelseuppdrag innebär.

Förslaget väckte diskussion, där några menade att könsfördelningen i förslaget var för skev – med sju kvinnor av totalt nio ordinarie i styrelsen. Nya nomineringar gjordes och votering följde. När omröstningen var över visade det sig att valberedningens förslag fått ett starkt stöd av stämman, som utsåg en förbundsstyrelse enligt deras förslag.

MAJORITET FÖR STRATEGI

Stämman fattade beslut om en strategisk agenda för de kommande två åren. Även här blev det en del diskussion, innan en bred majoritet gick på förbundstyrelens förslag.

Stämman godkände även förslaget till stadgeförändringar som bland annat tydliggör lokalföreningarnas relation till riksförbundet, konsekvenser av det nya medlems-

systemet samt att det ska finnas fyra, i stället för tre, ersättare i förbundsstyrelsen.

Fyra motioner hade kommit in till stämman.Tre berörde arvodet till nämndemännen och en om ett tillägg i stadgarna vad gäller budgeten för Nämndemännens Riksförbund. Motionerna ansågs besvarade av förbundsstyrelsen, vilket också blev stämmans mening.

Efter en stämmomiddag med god mat och mycket prat fortsatte stämmoförhandlingarna under söndagen. Kjell Nilsson från Osby utnämndes till Årets Nämndeman.

Efter lunch gästades stämman av terrorforskaren Magnus Ranstorp. Han är aktuell med boken Från terrorns frontlinjer och berättade om olika terroraktioner de senaste trettio åren och det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sverige.

– Det är stora spänningar i världen och det kommer nog att bli värre, var hans dystra budskap.

Efter att de sista punkterna på dagordningen avhandlats far det dags för avtackning av den avgående förbundsstyrelsen och avgående förbundsordförande Stefan Blomquist. Ännu en förbundsstämma i Nämndemännens Riksförbund var genomförd.

Text: Thomas Östlund

STRATEGISK AGENDA MED FEM PUNKTER

Förbundsstämman beslutade om en strategisk agenda i fem punkter som under de kommande två åren ska vägleda organisationens arbete.

 

  1. ARVODE OCH ERSÄTTNING

Prioritera påtryckningar för förbättrade arvoden och ersättningar. Arbeta för att stärka nämndemännens arbetsmiljö/arbetsvillkor.

  1. MEDLEMSREKRYTERINGOCH MEDLEMSENGAGEMANG

Implementering av strategier för att attrahera nya medlemmar och främja engagemanget hos befintliga medlemmar genom olika initiativ och aktiviteter.

  1. UTBILDNINGOCH KOMPETENSUTVECKLING

Utveckling av utbildningsprogram och resurser för att stödja medlemmarnas professionella utveckling och kunskapsinhämtning inom rättsväsendet.

  1. HANTERING AV HOT OCH VÅLD

Utveckling och implementering av policyer och åtgärder för att förebygga och hantera situationer relaterade till hot och våld inom medlemskåren.

  1. OPINIONSBILDNING OCH PÅVERKAN

Genomförande av aktiviteter och kampanjer för att stärka organisationens röst och påverka opinionen inom relevanta frågori samhället, särskilt inom rättsliga och juridiska områden.

Endast för administratörer